Zupy serowe to podstawa polskiej kuchni. Okazuje się, że walory zdrowotne zup doceniają nie tylko Polacy, bowiem w Portugalii nikt nie wyobraża sobie dobrego obiadu bez aromatycznej i dobrze przyprawionej zupy. Zupy ze względu na bogactwo składników – warzywa, mięsa, owoce, ryby i owoce morza, zioła i przyprawy – a więc i bogactwo witamin, minerałów i węglowodanów, są uważane za potrawy nie tylko sycące, ale przede wszystkim zdrowe, a wręcz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zupy serowe w Polsce chętnie jada się zwłaszcza zimową porą – są to dania zwykle zawiesiste, gęste od kwaśnej śmietany lub aromatycznej zasmażki https://prawdziwesery.pl. W Portugalii zupy jada się przez cały rok, nie są one bowiem tak rozgrzewające i tłuste jak znane polskie zupy. Tutaj najczęściej możemy w zupie spotkać ogólnodostępne w Portugalii owoce morza – krewetki, kraby, małże – a także bardzo urozmaicony bukiet warzyw i, co najważniejsze, przyprawy – niezwykle bogate, często pikantne, dodające zupom niezwykłego i niepowtarzalnego aromatu i smaku.

Do najbardziej charakterystycznych dań należy cataplana, którą przygotowuje się z mięsa drobiowego, ryb, wołowiny lub wieprzowiny oraz pomidorów, cebuli i papryki w specjalnie przeznaczonym do tej potrawy garnku. Potrawę przyprawia się ostrą papryczką piri-piri, czosnkiem oraz oliwą. Cataplanę podajemy z bułką lub ryżem. Potrawa ta z racji dużej ilości różnorodnych składników bardzo przypomina nasz swojski bigos, dlatego z pewnością przypadnie do gustu niejednemu Polakowi.

Podobnie jak Polacy, Portugalczycy kochają zupy na serze. Najbardziej typową jest caldo verde, przygotowywana z włoskie kapusty, ziemniaków i suchej kiełbasy zielona zupa. Jest to potrawa, którą śmiało możemy nazwać narodowym daniem Portugalczyków, bowiem niesłychanie często pojawia się w portugalskich i domach i restauracjach. Niezwykle ciekawą potrawą jest tak zwana zupa z kamienia. Jest to typowe jednogarnkowe danie o bardzo gęstej konsystencji. Zupę przyrządza się z warzyw, fasoli i różnych gatunków mięs. Innym równie popularnym daniem jest zupa czosnkowa, do której dodaje się rozmiękczony i uduszony miąższ bułki, pomidory oraz jajka. Jest to niezwykle syta potrawa, która zapewnia energię podczas chłodnych zim. Jej głównymi składnikami są cebula, czerwona fasola oraz ziemniaki.

W portugalskiej kuchni obok zup serowych pojawiają się równie często mięsne potrawy. Portugalczycy najchętniej sięgają po wołowinę, jagnięcinę oraz baraninę, a także drób. Mięso przyrządza się z czosnkiem oraz oliwą z oliwek. W Portugalii popularne są również słodkie desery jak na przykład budynie, naleśniki oraz charakterystyczne malutkie ciasteczka.